maandag 25 juli 2011

Verkoop van niet zelfstandige papegaaien baby's.

Als je een papegaai wilt kopen is het raadzaam te beginnen met een jonge vogel, maar waar koop je die en waar moet je op letten? Je zoektocht zal vast beginnen op internet en daar kom je van alles tegen. Particulieren die hun gekweekte baby papegaaien verkopen, bieden hun vogels aan op verschillende sites. Papegaai-speciaalzaken brengen hun papegaaien onder de aandacht door middel van google advertenties. Na een uurtje op het web heb je een aantal honderd vogels kunnen kopen en hoe maak je dan een juiste afweging?

Gelukkig zijn er de laatste jaren een aantal winkels die hun vogels in ieder geval laten testen op de meest voorkomende en meest ernstige papegaaienziektes. Hareco dier en vriend is hier al ruim 13 jaar geleden mee begonnen, nadat we een ernstige besmetting in huis hadden gehad. Als liefhebber is het vreselijk om jonge papegaaien die een heel leven voor zich horen te hebben, te zien weg zakken door vreselijke ziektes als pbfd, polyoma en kds, om er maar een paar te noemen. Een aantal ander winkels namen deze preventieve testen over en hebben daarmee de papegaaien en hun liefhebbers een goede dienst bewezen!

Naast het testen is er nog iets dat het verschil kan maken tussen een goede start met jouw nieuw te kopen papegaai of een papegaai die een grote kans heeft probleem gedrag te gaan vertonen. Hier is nog veel meer onduidelijkheid over en de meeste winkels of kwekers willen de onwetende liefhebber graag een ander beeld voorhouden. Het gaat hier om de verkoop van baby papegaaien van ongeveer zes weken oud, die nog volledig afhankelijk zijn van pap voeding. Een groot gedeelte van de kwekers en de winkels die zich specialiseren in de verkoop van papegaaien willen je voorhouden dat het verstandig is het dier op deze leeftijd aan te schaffen. Op deze leeftijd zou de vogel helemaal naar jouw hand zetten, krijg je een band voor het leven en zou je de liefst mogelijke papegaai krijgen. Ook bij Hareco hebben we dit veelal verteld, omdat dit toen de algemeen heersende opvatting was. Inmiddels zijn er andere inzichten! Een grote groep vogelartsen en papegaai-gedragsdeskundigen leggen een sterk verband tussen probleem gedrag zoals plukken, schreeuwen maar vooral bijten, en het te jong isoleren van een baby papegaai.

Vroeger werden puppy's verkocht op een leeftijd van zes weken als de pup de melk van de moeder hond niet meer nodig had. Tegenwoordig wordt er niet alleen naar voedingsbehoefte gekeken, maar ook naar hoe de jonge hond zich sociaal ontwikkeld. De meeste sociale vaardigheden blijkt hij tussen de zesde en de twaalfde week te leren. Met name door contact met broertjes en zusjes. De pups stoeien met elkaar, bijten eens flink in elkaars poot en krijgen een knauw terug. Beide honden weten nu welke kracht ze in hun bek hebben en zullen dit in het vervolg niet meer zo hard doen. Het zelfde geld bij een nestje papegaaien. Ze leren de kracht en scherpte van elkaars snavel kennen en houden elkaar in toom. Het klinkt een beetje raar misschien maar de papegaai gaat in deze tijd ook beseffen dat hij een vogel is. Waarschijnlijk gewoon door naar zichzelf en zijn soort genoten te kijken. De rest van zijn leven weet hij zich sociaal te gedragen naar soort genoten en identificeert hij zich met hen. Een baby papegaai die vanaf zes weken geïsoleerd wordt, wil later vaak nooit meer een andere vogel accepteren. Het lijkt erop dat hij zichzelf niet eens als vogel beschouwd. Deze sociale afwijking kan er toe leiden dat de papegaai ook ander ongewenst gedrag gaat vertonen.




Met de wetenschap van nu is het onverantwoord om vogels als onzelfstandig jong te verkopen. Natuurlijk zijn er hele stabiele en lieve vogels die wel op deze manier zijn groot gebracht. Ook onder mijn klantenkring. Gelukkig maar! Toch moeten we ieder nieuw inzicht in het sociale gedrag van de papegaai serieus nemen zodat de kans op problemen uitgesloten wordt.

Voor de kweker en de winkelier is dit misschien niet zo leuk. Hij moet de vogels nu zelf vele weken langer voeden en hier gaat uren tijd in zitten. Hier zullen de liefhebbers zich gaan onderscheiden van diegenen die de papegaai alleen maar als handelswaar zien.

http://www.harecodierenvriend.nl/papegaaien/papegaaien.php

2 opmerkingen:

  1. Goed bezig jullie! Ga zo door! Dit is belangrijke informatie voor als iemand een papegaai wil kopen. Ik ben super blij met mijn twee grijze roodstaarten die bij jullie vandaan komen. Dat is gelukkig goed gegaan, hoewel ik mijn eerste grijsje vrij jong heb gekocht elf jaar geleden. Ik denk dat hij toen ongeveer tien weken was. Het gaat in ieder geval goed met zijn nieuwe vriendje erbij! Ik blijf jullie volgen!

    BeantwoordenVerwijderen